dinsdag 5 februari 2008

5 februari. Doubtful Sound.



De tocht had een twijfelachtig begin. We waren door de dames van de camping gevraagd om om 10 minuten over 10 klaar te staan om opgehaald te worden voor deze daglange trip. En ja, dan staan wij er ook om 10 over 10. Wat er kwam, geen bus. Om 25 over 10 zagen we de bus langs de camping rijden, zonder te stoppen. Ik naar binnen, hé er gaat iets niet goed… 10 over 10 klaarstaan, lang niets, nu eindelijk bus, niet gestopt…. Je snapt het wel. O mijnheer, die bus komt nog terug hoor, die moet in Te Anau eerst nog andere mensen ophalen, niets aan de hand. Niets aan de hand? Waarom moeten we hier dan om 10 over 10 klaar staan? Ach mijnheer, dat doen we expres, u moet eens weten hoeveel mensen er te laat op komen draven!! Geen dank, graag gedaan.
Je bent niet zomaar in de Doubtful Sound. Eerst met de bus naar Manapouri. Daar wachten totdat de boot vertrekt die je naar het andere eind van Lake Manapouri brengt. Deze tocht over een op zich mooi meer duurt ruim een uur. Dan moet je met een andere bus weer twintig kilometer over een onverharde weg rijden om bij het begin van de Doubtful Sound te komen. Voordat je aan dit traject begint bekijk je de plaatselijke waterkrachtcentrale die, heel bijzonder, diep ondergronds is aangelegd. Op deze manier kon men gebruik maken van het bestaande meer en hoefde er geen stuwmeer te worden aangelegd. Erg inventief en best interessant. De waterkrachtcentrale plus de bustocht duurde weer geruime tijd, met als resultaat dat we om 3 uur eindelijk op de boot in de fjord waren. Het meest opvallende van deze fjord was misschien wel hoe anders hij is dan de Milford Sound van gisteren.
De Doubtful is veel langer en breder, maar ook veel minder spectaculair. Hier stijgen geen steile kale granietrotsen uit zee op, nee de bergen zijn vrijwel allemaal begroeid en meer glooiend. Het geheel geeft een heel sereen gevoel, dit mede omdat er hier vrijwel geen andere boten rondvaren. Maar, wel dolfijnen! Prachtig!!
Opnieuw hebben we geluk met het weer, het is opnieuw droog. Maar nu waait het veel harder en is het bewolkt. Op zich is het een geheel andere ervaring als gisteren, maar als je slechts de tijd hebt om er een te doen, doe dan vooral de Milford Sound. Dit mede omdat je er niet de gehele dag voor nodig hebt. Want na de drie uur durende boottocht, moesten we weer in de bus, op de boot het meer over en opnieuw in de bus naar de camping. Kortom, een lange dag vandaag.

Geen opmerkingen: