dinsdag 15 januari 2008

15 januari. Zwaveldampen.



Mooi op tijd reden we weg van de camping, ondanks dat we alle volle tanken hadden geleegd en alle lege tanken hadden gevuld. Omdat we gisteren ver waren doorgereden, konden we nu onderweg naar Rotorua een paar leuke uitstapjes maken. De eerste stop was Hell’s Gate, een gebied waar zich veel thermische activiteiten afspelen. Lang voordat je het kon zien, kon je het al ruiken. Een doordringende zwavellucht! Het gebied op zich bleek niet zozeer spectaculair te zijn, maar toch wel heel bijzonder omdat er zich vrij dicht bij elkaar veel verschillende processen afspelen. Hier borrelt witte modder, daar spuit rook uit de grond. Vlak ernaast is de modder pikzwart en het water helder maar wel 100 graden! De heetste waterval van dit eiland, kreunende en sissende gaten in de grond. Geel gekleurde zwavel om je heen. We liepen gefascineerd door het gebied.
De volgende stop was “The buried village”. Een soort Pompei, maar dan anders. Dit plaatsje heette vroeger “Te Wairoa” en was in haar tijd een echte toeristenplaats, die wel twee hotels rijk was. Echter in juni 1886 barstte de nabijgelegen vulkaan Tarawera uit, het dorp werd begraven onder een dikke lag as en modder. Gelukkig vielen hier niet zoveel slachtoffers, maar andere nabijgelegen dorpjes werden volledig vernietigd. Vanaf de dertiger jaren is men begonnen de huizen op te graven, het resultaat van deze opgravingen kan je bewonderen. De eerlijkheid gebied onmiddellijk te zeggen dat de “opgravingen” zelf niets om het lijf hebben, maar onze gids maakte alles meer dan goed. Het bleek een echte Maori te zijn, met geweldige verhalen over zijn voorouders en stam die hier al sinds jaar en dag leven en de ramp die zij destijds meemaakten. Eigenlijk zou zijn rondleiding 30 minuten duren, het werd zeker drie keer zo lang. Absoluut geen straf hoor, we genoten van elke minuut! Zo zie je maar, je weet nooit wat op je pad komt.
Vanavond, en ook morgenavond zitten we in Rotorua, het centrum van dit “bewogen” gebied. Zelfs op onze camping, kunnen we met regelmaat de zwavel in de lucht opsnuiven.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: