donderdag 17 januari 2008

17 januari. Thermal day!



Vroeg op, want we wilden op tijd in Wai-O-Tapu zijn om daar de grootste geiser uit dit gebied te zien spuiten. Dat gebeurt elke dag om 10.15, hetgeen natuurlijk geen toeval is. Hij wordt er met behulp van een dosis - oppervlakte spanning verlagend – wasmiddel toe verleidt. We vinden het eigenlijk wel een beetje gemaakt en als we er op zitten te wachten met een steeds groeiend aantal toeristen rondom ons heen wordt dat gevoel steeds erger. Hij spuit inderdaad, en best hoog, maar de “echte” geisers van gisteren spraken ons tien keer meer aan. We waren er dan ook weer als een van de eersten weg. Gelukkig was de rest van dit park zeer de moeite waard. We liepen er van de ene, naar de andere verbazing. Overal stijgen de rookpluimen rondom je op. Blazende gaten wisselen prachtig gekleurde heetwater meertjes af. Je begrijpt geheel waarom de films van "Lord of the Rings" deels in dit gebied zijn opgenomen. Het is echt prachtig.
Maar, dat is voor vandaag nog niet alles. We gaan vervolgens naar de Waimangu Volcanic Valley.
Dit is weer een geheel andere ervaring. Hier heb je (zoals de ingewijden weten) een aantal opties. Wij besluiten de langste wandeltocht door de gehele vallei te gaan maken, dan de boottocht over het meer en als laatste de pendelbus terug te nemen naar het beginpunt.
De wandeltocht duurde een kleine twee uur en was echt heel mooi. Niet zozeer omdat de vulkanische aspecten hier zo spectaculair waren, maar de gehele omgeving en de thermische activiteiten samen maken het heel bijzonder. Iets meer dan 120 jaar geleden speelde zich hier de grootste uitbarsting in de moderne geschiedenis van NZ af. Nu loop en vaar je over het gebied dat toen vuur, modder en stenen spuugde, er werden later 22 verschillende kraters geteld. Je ziet een heel groot gat in de wand van een krater waaruit kilometers lava is gevloeid, we varen een rondje in een kleine krater die onderwater is komen te staan. In een woord, het was een geweldige dag.
We zijn wat verder naar het zuiden afgezakt en zijn van plan morgen de bergen(vulkanen) in te trekken. De sneeuw kunnen we vanuit de verte zal zien liggen.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: