donderdag 31 januari 2008

29 januari. De gletsjers.




De eerste stop vandaag is het dorpje Frans Jozef, in de buurt waarvan de Frans Jozef gletsjer eindigt. Het bergmassief in dit deel van NZ is best hoog, met een hele rits bergen van meer dan 3 km. Hier komt de westenwind uit de Abel Tasman Zee aan land, moet omhoog over de bergen, met als resultaat meestal regen onder aan de bergen (gemiddeld 5 meter per jaar!) en sneeuw in de bergen. Er zijn hier dan ook tientallen gletsjers, waaronder de Frans Jozef. Eerst naar de gletsjer! Nu, dat werd een regelrechte afknapper. In de verte zagen we wat ijs, maar we mochten al een paar kilometer voor het einde van de gletsjer niet verder lopen, want de rivier was niet stabiel. Hij veranderde vaak en snel van bedding. Nu, het riviertje stroomde wel snel, maar was slechts een paar meter breed en decimeters diep. Bovendien kon je voor je gevoel best veilig langs de rand van de brede ravijn lopen. Maar we begonnen er niet aan, want het gehele dal gaf al niet het gevoel in een gletsjer omgeving te zijn. We hielden ons voor elkaar natuurlijk groot, maar we dachten elk…. als dit nu een van de hoogtepunten van het Zuid-eiland moet zijn….
Oke, verder. Na een lunch met een mooi uitzicht in de camper langs de weg, op naar de volgende gletsjer, de Fox Glacier. Nu we zijn weer helemaal in ons sas. Dit was wat we verwachtten. Grote morenen afzettingen, diep uitgesleten bergen en een wilde stroom ijswater Je kon tot op tientallen meters van de ook weer tientallen meters hoge ijswand lopen. Indrukwekkend prachtig! De dag was toch weer goed.
We blijven twee nachten in Fox Glacier, want morgen gaan we een heli hike maken. Wat dat is, daarover kunnen we ongetwijfeld na afloop vast meer vertellen.
Helaas geen ontvangst hier. Dat gebeurt niet vaak, maar steeds als we ergens meer dan een dag blijven staan. Hopelijk overmorgen weer wel.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: