maandag 21 januari 2008

21 januari. Wellington

Voor Nieuw Zeelandse begrippen moesten we vandaag best een eind rijden. Iets meer dan 300 kilometer en met een gemiddelde van misschien 60 en een stop voor koffie en natuurlijk ook voor lunch, ben je wel even onderweg. Een mooi moment om samen de Australiërs te vergelijken met de Nieuw Zeelanders, want na drie weken hier mag dat wel, nietwaar. De eerste observatie is dat de verschillen echt heel groot zijn. Je denkt, beide culturen zijn grotendeels gevormd door Engelse immigranten. Nu dat kan zo zijn, maar het resultaat is geheel anders. De Australiër is extrovert en altijd in voor een praatje. Je kan bijna niet langs iemand op de camping lopen of je hoort “Hi Mate”, “How you ‘r doing , Good day, enz., enz.
Een Nieuw Zeelander is echt een Brit gebleven. Hij is erin gespecialiseerd om je niet te zien en ook niet te horen, hoe hard je ook “GOOD MORNING” roept. Zelfs als hij langs je heen door dezelfde deur van het toiletblok moet, echt verbazingwekkend!
Echter, dit zegt weinig over hoe de mensen echt zijn. Zodra je wel met ze aan de praat komt blijken het erg aardige en behulpzame mensen te zijn. Overigens, is onze ervaring, geldt dat ook voor Australiërs. Maar de eerste indruk is echt een wereld apart. Hoe de mensen verder echt zijn durven we nog niet te zeggen. Onze ervaring is dat Australiers erg aardig, openhartig en ruimdenkend zijn, maar dat hun wereldje in de praktijk veelal erg klein is en zelden de grenzen van Australië overschrijdt. Ik wil niet uitsluiten dat dit hier anders ligt.
Morgen gaan we Wellington verkennen. We hebben inmiddels het “juiste” weer te pakken. Zo is het droog, zo regent het weer!

Geen opmerkingen: